Tips en Trucs


Annie Sloan Chalk Paint™ en Chalk Paint™ Lacquer aanbrengen met een spuit pistool

Te veel kasten en te weinig tijd? Overweeg Chalk Paint™ te spuiten; een meer geavanceerde techniek die, wanneer correct uitgevoerd, een gladde, hoogwaardige afwerking garandeert.

 1. We raden je aan eerst de video te bekijken en vervolgens verder te lezen om alles te verduidelijken waarvan u niet zeker bent. Video staat onderaan dit bericht.
 2. Wat heb je nodig:• Chalk Paint™ in een kleur naar keuze• Water
  • Een spuitpistool (hier gebruikt Annie een HVLP-spuitpistool (hoog volume, lage druk), de Wagner 2370386 Studio Home Décor Sprayer)
  • Gezichtsmasker
 3. Hoe werkt het? Een spuitpistool werkt door perslucht en verf te combineren. De verf wordt verneveld tot kleine deeltjes die op een oppervlak worden gespoten.Het is een snelle en effectieve manier om grote oppervlakken te schilderen, bijvoorbeeld keukenkasten, maar vergt wel aandacht en voorbereiding. Als je een beginner bent, raden we aan eerst met Chalk Paint® te schilderen .Ten eerste wordt verf toegevoegd aan de pot van het pistool. Het pistool is verbonden met een slang en een turbine die zorgt voor de luchtstroom om de verf te spuiten. Die turbine zal lucht door de voorkant van het pistool persen en de verf vernevelen, waardoor het in kleine deeltjes breekt. Een buis die de verfpot en het pistool verbindt, brengt de verf onder druk en dwingt deze door de buis, en wanneer u de trekker overhaalt, komen de verf en de lucht samen en worden op het oppervlak gespoten.

Hoe te spuiten met Chalk Paint™

 1. Giet Chalk Paint™ in de pot van het pistool tot ongeveer halfvol.
 2. Begin met zeer kleine hoeveelheden water per keer toe te voegen, goed roeren om ervoor te zorgen dat de verf en het water volledig zijn gecombineerd. Het is belangrijk om de verf niet te snel te verdunnen.Chalk Paint™ moet verdund worden voor spuitapplicatie. Een van de grootste kenmerken van Chalk Paint™ is dat het naar wens kan worden gemanipuleerd; voeg water toe om het te verdunnen; laat het deksel eraf om te verdikken; meng het met andere kleuren om je perfecte unieke tint te krijgen.

Chalk Paint™ direct uit het blik is te dik om te spuiten. Een viscositeitsindicator is het optillen van de verf van een hoogte en kijken hoe deze terug in het blik valt. Als het een 3D-spoor achterlaat op het oppervlak van de verf, een zogenaamde ‘wormcast’, dan is het te dik.
Er zijn hier geen exacte maatregelen; het hangt allemaal af van de dikte van je originele verf! En dat hangt af van zoveel factoren; voornamelijk uw klimaat.

Wanneer de verf wordt opgetild en er geen wormafzettingen achterblijven, heeft het de juiste dikte en klaar voor gebruik. Als de verf tijdens het spuiten te dik is, zal deze ongelijkmatig spetteren.

3. Zodra de verf is gemengd, is het tijd om het pistool voor te bereiden. Oriënteer eerst de verfbuis naar beneden gericht wanneer u gaat spuiten. Door de zwaartekracht valt de verf naar de bodem van de pot, die verandert afhankelijk van de hoek waarin u spuit. Dus als je naar beneden spuit, wil je dat het buisuiteinde ook naar beneden wijst. Als je aan het spuiten bent, wil je dat de buis de andere kant op kijkt, dus hij is altijd ondergedompeld in verf.

4. Bevestig vervolgens de pot aan het pistool. Het is het gemakkelijkst om dit op een tafeloppervlak te doen als het vol is met verf – voorkomt onnodig morsen! Zorg ervoor dat het stevig is bevestigd.

5. Sluit de turbinebuis aan op het pistool.

6. Verander de hoek van de mondstuk uiteinden in de richting waarin u gaat spuiten. Als je van links naar rechts spuit, moeten de hoorns horizontaal staan. Als je op en neer spuit, moeten de hoorns verticaal staan. Als het tegenovergestelde wordt gedaan, zal er zich verf ophopen op het oppervlak. Voor een dunnere breedtespray plaats je ze in het midden.

Het is van cruciaal belang om tijdens het spuiten van verf altijd een ademhalingsmasker te dragen. De verfdeeltjes in de lucht kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken als ze worden ingeademd en er geen masker wordt gedragen.

7. We raden aan eerst te testen voordat je het rechtstreeks op het oppervlak aanbrengt. Gebruik de instelling 2 om de verf op een testoppervlak te spuiten. Test of de dikte van de verf juist is en dat het pistool werkt zoals verwacht.

Het pistool dat Ron en Annie gebruiken, wordt een ‘bleeder’-pistool genoemd; er is geen luchtaanpassing alleen een vloeistofaanpassing. Dit betekent dat de hoeveelheid lucht die er doorheen stroomt constant is en niet verandert. De hoeveelheid verf die door het pistool stroomt, is van invloed op de spuitsnelheid. Op dit pistool zit een genummerde wijzerplaat die de stroomsnelheid zal veranderen. Met de draaiknop kunt u de trekker verder naar achteren trekken om meer verf door de spuitmond te laten komen. Voor Chalk Paint™ gebruik je de instelling 2.

8. Doe eerst de randen en lastige stukjes. Breng vervolgens de verf in lijnen over het stuk aan en werk in een logische beweging. Het is belangrijk om elke verflaag met 50% te overlappen om een ​​volledige gelijkmatige dekking te garanderen. Wees consistent met de dekking om de afwerking gelijk te houden; de verf moet consistent worden aangebracht, anders komen er gemiste of droge plekken tevoorschijn.

9. Breng twee verflagen aan om er zeker van te zijn dat er geen gebied is overgeslagen. Bij het aanbrengen van een tweede laag zijn er twee mogelijkheden. Ofwel direct na de eerste laag aanbrengen, voordat de verf begint te drogen. Of wacht een uur of zo (afhankelijk van het klimaat van de werkomstandigheden, het kan meer zijn) voordat u de tweede laag aanbrengt. Als u de tweede laag niet onmiddellijk aanbrengt, moet u het hele uur wachten, omdat zelfs na 2 minuten wachten het oppervlak begint te drogen.

10. Breng de tweede laag op dezelfde manier aan als de eerste.

11. Laat drogen op een plek waar de kasten niet verplaatst hoeven te worden, omdat elk contact met de droge verf het oppervlak onzuiver maakt.

12. Eenmaal volledig droog, breng je Chalk Paint™ Wax Clear of Lacquer aan. Breng de wax aan met een kwast en breng de lak aan met een kwast, roller of spuitpistool. Klik hier om te zien hoe Annie en Ron Chalk  Paint™ Lacquer spuiten om deze kast af te werken.


Stoffen bekleding verven met Chalk Paint™ van Annie Sloan

Om te beginnen maak je de stof iets vochtig met een plantenspuit, gevuld met gewoon water.

Verdund de Chalk Paint™ met water tot het ongeveer zo dik is als drinkyoghurt, de hoeveelheid water die je toevoegt hangt af van verfdikte van de diverse kleuren, deze kan soms flink verschillen. De juiste verfdikte is zo belangrijk, omdat de stof de verf echt moet kunnen opnemen. Maak je je verf té dun, dan zakt de verf door de stof voordat hij er in kan trekken, en maak je hem te dik, dan blijft de verf op de stof liggen en zal hij hard worden en breken.

Het is het echt héél fijn om te kunnen werken met de volle ronde kwast van Annie Sloan omdat deze kwast stevig genoeg is om de verf goed ín de stof te werken. Dit lukt het best met draaiende of cirkelvormige bewegingen. Let er steeds op dat de verf door de stof wordt opgenomen en stop als je ziet dat de stof verzadigd is.

Zet je stoel ergens neer waar hij goed kan drogen; na een dag drogen voelde de stof enigszins hard, maar nog wel flexibel aan.

Schuur vervolgens de stof zachtjes op met de roze Sanding Pad of een fijn schuurpapiertje en zuig de stof op met de stofzuiger met het kleine opzetstuk.

Breng weer een nieuwe laag verdunde verf aan, op dezelfde manier als de eerste laag.

Herhaal deze stappen totdat de kleur goed dekkend is en je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Je eindigt altijd met licht opschuren en stofzuigen.

Vervolgens kun je ervoor kiezen om de stof wel of niet te waxen. Dit is heel persoonlijk!
Ga je de stof wel waxen, gebruik hiervoor dan de Wax Kwast van Annie Sloan zodat je een dun laagje wax goed in de stof kunt boenen. De stof krijgt hierdoor de uitstraling van leer.

Hier nog wat tips met betrekking tot het verven van stoffen bekleding:

 • De resultaten zijn veruit het mooist en het meest duurzaam, als je kiest voor natuurlijke stoffen op basis van katoen of linnen. Erg synthetische stoffen kunnen de pigmenten niet goed opnemen. Ook stoffen die een ‘anti-vlek’ behandeling hebben gekregen, zoals bijvoorbeeld met Scotchguard, zijn minder geschikt, aangezien ze vochtafstotend zijn gemaakt. De verf kan dan ook niet bij de vezels komen. Om te testen of de stof de verf goed zal opnemen, spuit je met een plantenspuit water op de stof en kijk je of dit opgenomen wordt.
 • Gladde (natuurlijke) stoffen verf je op dezelfde manier; deze kun je voor de duurzaamheid een waxlaagje geven. Het effect lijkt dan sterk op stoffen kleding die gewaxt is, soms lijkt het zelfs bijna leer. Liever geen waxlaag? Dat houdt de stof matter, maar is dan óók gevoeliger voor vlekken.
 • Hoogpolige stoffen zoals Velours werk je niet af met wax! Dit word niet mooi.
 • Je kunt er ook voor kiezen om de stoel na het verven in te spuiten met een impregneermiddel, bv van HG. Dit maakt de stof vuil- en waterafstotend. Het zelfde dus wat je gebruikt voor jassen, schoenen en tassen. De stofuitstraling blijft dan behouden.
 • Test als je klaar bent ALTIJD met een witte doek of de stof echt niet meer afgeeft. Donkere, volle kleuren zoals bijvoorbeeld Emperor’s Silk, Napoleonic Blue of Graphite kunnen door hun sterke pigmenten wat langer afgeven dan de middentinten, maar stofzuig net zo lang tot je al het losse krijt er uit hebt. En, wéér belangrijk: verdun de verf voldoende en breng hem niet dikker aan dan nodig is!

De kwasten van Annie Sloan

“Moet ik een speciale kwast gebruiken?” is een vraag die we regelmatig van klanten krijgen wanneer ze bij ons in de winkel zijn. Nu is ‘speciaal’ een groot woord, maar Annie heeft wel kwasten ontworpen die speciaal op haar verf zijn aangepast. Hier onder leggen we je uit welke verfkwasten er zijn, wat de verschillen zijn en welke kwast je nodig hebt voor welke afwerking.

De Oval Brush

De Oval Brush is een volle ovaal-ronde kwast. Met deze ovale kwast kun je lekker losjes verven en bovendien past hij gemakkelijk in hoekjes. Daarnaast neemt de kwast veel verf op doordat hij helemaal gevuld is met haren.

De ovale kwasten zijn geschikt om structuur in je verf aan te brengen, maar kunnen ook gebruikt worden voor een strakkere afwerking, dan verdun je de verf gewoon met een klein beetje water. Het verven met deze kwasten schiet zó lekker op, dat is ook de reden waarom wij ze zo vaak gebruiken.

De Oval Brush is er in 3 maten: small, medium en large). Met de ‘small’, ook wel dè Annie Sloan kwast genoemd, kun je inprincipe alles verven. Heb je echt grote oppervlakken om te verven dan kun je ook de medium of large kwast nemen.

Na het verven kun je je ovale kwast uitspoelen met water, bij sommige sterkere pigmenten kun je een beetje groene zeep gebruiken, maar dat is niet persé noodzakelijk. Sla al het water er goed uit en hang de kwast (ja, daar is het gaatje voor) op z’n kop totdat deze goed droog is.

Wees een beetje lief voor je kwast en laat hem dan ook nooit lang onder water staan of pak hem ook niet voor langere tijd in, hierdoor gaat hij roesten.


Flat Brush

De Flat Brush gebruik je voornamelijk om ‘strakke’ eindresultaten te bereiken. De kwasten hebben synthetische haren van verschillende lengten, waardoor de punt dunner is dan de aanzet. Dit is ook het grote verschil met platte kwasten van bv de bouwmarkt.

Voor een gladde afwerking verdun je de verf met water, ca 7 eetlepels per liter, wil je de verf nog vloeiender, kan er meer water bij. De synthetische haren zorgen er voor dat de verf er gemakkelijk doorheen vloeit waardoor het eindresultaat strakker en gladder wordt. Voor een nog gladder effect kun je de rode sandingpad van Annie Sloan gebruiken of een heel fijn schuurpapiertje om de verf heel lichtjes te polijsten voordat je het afwerkt met wax of lacquer.

De Flat Brush kun je voor meerdere doeleinden gebruiken, zoals het aanbrengen van de Lacquer (vernis), voor hoekjes en randjes van bv muren en voor découpage, craqueleur of gilding.

De platte kwast is er in 2 maten: small en large.

Na het verven maak je hem schoon zoals de oval brush; bij gebruik van de Lacquer, Image Medium of Gold Size maak je hem schoon met een zacht sopje, bv groene zeep.


Wax Brush

Zoals de naam al doet vermoeden, gebruik je de Wax Brush om je geverfde projecten af te werken met wax. Het kan ook met een doek, maar dit vergt veel meer spierkracht en je komt niet in alle randjes en hoekjes. Met de wax kwast ben je veel sneller klaar en het werkt ook nog eens veel lichter. In de winkel geven we altijd een uitgebreide instructie hoe je de wax en wax kwast gebruikt. Uitgebreide uitleg over het waxen lees je hier!

De wax kwast is er in 2 maten: small en large.

Maak je wax kwast na gebruik schoon met een warm sopje van (bij voorkeur) groene zeep . De haren van de kwast blijven daardoor lekker zacht. Spoel goed na met schoon water en sla je kwast uit. Doe om het handvat een elastiekje, zodat je de kwast op z’n kop kunt hangen totdat deze droog is. Zo loopt al het water naar beneden en voorkom je schimmelvorming en heb je dus langer plezier van je kwast.

In onze workshops werken we ook altijd met de kwasten van Annie Sloan, maar in de workshop Verftechnieken I werk je zelf ook met deze 3 basis kwasten en worden ze stuk voor stuk uitgebreid behandeld.