Bestel hier wax & lacquer

Wax & Lacquer


Wax

Als je klaar bent met verven en je bent tevreden  dan ga je je meubel afwerken met Chalk Paint™ Wax Clear. Dit is nodig om je meubel stoot en kras vast te maken en je kunt je meubel gewoon op een normale manier schoonmaken met bv. een vochtige doek en vlekken verwijderen.

Hoe lang je wacht tussen verven en waxen is vooral afhankelijk van de onderlaag en de luchtvochtigheid van de omgeving. Bij kasten is het meestal een uurtje of 3, maar bij kunststof keukenkastjes is het beter om een nachtje te wachten, hier kan de verf nergens intrekken en heeft het langer nodig om te drogen.

Tafelbladen en bovenbladen van kastjes, of andere meubelstukken die tamelijk intensief gebruikt worden hebben 3 dunne laagjes Chalk Paint™ Clear Wax nodig, die je aanbrengt met tussenpozen van 24 uur, maar voor een kast is één laagje Chalk Paint™ Clear Wax over het algemeen voldoende.

De wax breng je het makkelijkst aan met een wax kwast waardoor je ook makkelijker in alle hoekjes en randjes komt. Het kan ook met een doek, maar dit is wel zwaarder om mee te werken.

Breng de Chalk Paint™ Clear Wax aan als een handcrème: dus voldoende om meteen in te trekken en zorg dat alles ook echt bedekt is. Werk in stukken ter grootte van je onderarm in het vierkant, ongeveer 40 x 40 cm en wax dus niet meteen een hele kast tegelijk.

Veeg de overtollige wax meteen daarna weg met een pluisvrij doek, zoals een oud t-shirt, katoenen laken of theedoek. Naly’s Xtra is ook een goede optie voor pluisvrije doek, verkrijgbaar in de supermarkt. Gebruik voor donkere kleuren een zwarte pluisvrije doek!

Controleer na deze stap altijd even met een vlakke hand of de wax nergens meer stroef of plakkerig aanvoelt. Controleer tijdens het waxen regelmatig de dikte van de waxlaag op deze manier!

Na 24 uur is de wax droog, maar deze heeft 14 tot 21 dagen nodig om echt hard te worden. Wees in het begin dus voorzichtig met scherpe dingen, en gebruik placemats en onderzetters op tafelbladen en pas op met je stofzuiger bij de tafel en kast poten.

Vloeren en trappen (hout of steen) zet je niet in de wax, daar gebruik je de Chalk Paint™ Lacquer voor. Lees er onder de video’s meer over!

Met de Dark WaxBlack Wax en White Wax kun je je meubel een oude of juist moderne look geven, zie het filmpje. Wil je meer weten over deze techniek, volg dan eens onze Workshop Verftechnieken I, waar we hier uitgebreid op ingaan.

bestel hier wax & lacquer

Lacquer

Chalk Paint™ Lacquer geeft een slijtvaste beschermende afwerking en is geschikt voor zowel binnen als buiten. Chalk Paint™ Lacquer is speciaal ontwikkeld voor gebruik in combinatie met Chalk Paint™. Chalk Paint™ Lacquer biedt UV-bescherming (om kleuren buiten levendig te houden), bevat weinig vluchtige organische stoffen en is gecertificeerd als kindveilig. Chalk Paint™ Lacquer is er in Matt en Gloss. Het kan worden aangebracht met een kwastroller of spuitpistool en is perfect om vloeren, trappen, tuinmeubilair en keukenkastjes te beschermen.

Roer voor en tijdens het gebruik de Chalk Paint™ Lacquer goed door. Breng de Lacquer altijd in dunne lagen aan. Tip: Verdun de eerste laag Lacquer met 10% water, zo ontstaat een gelijkmatige afwerking. Chalk Paint™ Lacquer is verkrijgbaar in een blik van 750 ml, waarmee je ca. 19m² kunt lakken.

Gebruik buiten:
Breng minstens 2 dunne lagen Lacquer aan bij gebruik buiten om te zorgen voor een Goede dekking. Delen die je mist kunnen water doorlaten, waardoor de Chalk Paint™ onder de Lacquer na verloop van tijd kan gaan afbladderen.

“Bedek meubels die je een make-over hebt gegeven
in de winter met een hoes of zet ze binnen zodat
de afwerking beter behouden blijft”

Annie Sloan

Spoel kwasten en rollers direct na gebruik uit met een warm sopje. Gebruik voor het reinigen van je meubels altijd een vochtige doek en een mild sopje.

Tips en trucs:

  • Gebruik Matt en Gloss Chalk Paint™ Lacquer naast elkaar voor een contrasterende textuur en interessant effect!
  • Breng voor een extra duurzame afwerking 1-2 lagen Gloss aan, gevolgd door één laag Matt.
  • Waas — Breng Matt Lacquer heel dun aan over donkere kleuren. Als je teveel Lacquer gebruikt, kunnen de afvlakkingsmiddelen in de Matt Lacquer een witte waas veroorzaken.
  • Bloeden — Houten oppervlakken kunnen onverwachte resultaten opleveren. Bij het aanbrengen van de lacquer kunnen harsen of vlekken uit een eerdere afwerking naar boven komen, waardoor vergeling ontstaat. Test de Lacquer voordat je het hele oppervlak verft; als er vlekken ontstaan breng je ter bescherming op het hele meubelstuk shellac of een andere vlekblokkering aan voordat je de Lacquer aanbrengt. Chalk Paint™ Lacquer kan soms ook als afdichtmiddel werken. Test het eerst!